lauantai 4. elokuuta 2012

Ja tähän mä halusin työhuoneen


Päivää että pätkähti! Remonttipellenne on ehtinyt tekemään yhtä sun toista reilun vuoden aikana. Eikä tältä käsittelyltä ole säästynyt kylmähuone ja sen vieressä sijainnut varastokaan. Vaikka kovasti olivat piilossa kodinhoitohuoneen takana. Kartanossahan on 3 makuuhuonetta, olohuone sekä erillinen kirjastohuone. Kirjastohuoneeseen perheen pienimmät vetäytyvät lukemaan kaunokirjallisuutta ja puhumaan politiikasta latinaksi. Oikeasti se on televisiohuone. Itse olohuone haluttiin pyhittää nimensä mukaisesti olemiselle. Ja on siellä mukava olla, kunhan muistaa vaan laitta olohousut jalkaan. Osaa sitten olla.


Kylmähuone ja varasto olivat erittäin epäkäytänöllisen pieniä ja kummankaan huoneen feng shui ei ollut kohdallaan. Kylmähuone oli rakennettu jälkikäteen edesmenneen öljypannun tilalle. Ja koska tarvitsimme työhuonetta, ei enää ollut aihetta vitkasteluun, tuijotteluun ja päivittelyyn, vaan toimeen oli tartuttava apinan raivolla.





Pikku kirjoittajapalleronne on ahkera sienestäjä ja heikkona hetkenä horjahtaa myös mustikanpoimintaankin. Mutta silti meillä ei löydy käyttöä suurelle kylmätilalle, jonne voi satokauden jälkeen hillot ja muut kiisselit ja diisselit säilöä. Aloitin purkamalla kylmälaitteen katosta. Lopetin sen myös hyvin nopeasti. Ei sitä revitä sieltä katosta ihan tuosta vaan. Kylmäainehan siellä vipeltää ja tietääkseni se ei ihan vitamiinia ole.

Purin hyllyt sekä seinän alumiiniset aaltopellit ja poistin niiden takana olevan styrox eristeen.
Puinen tukirakenne ja muovit saivat myös kokea aitoa lähdön tunnelmaa.
Tämän jälkeen kitsas talotaikurinne laittoi ilmoituksen Keltaiseen pörssiin "Myydään kylmähuonelaitteisto, ostaja noutaa"

Ei kestänyt pitkään kun eräs puoliammattilainen saapui paikalle ja tarjoutui ostamaan kylmäkennot. Hinta ei ollut hurja, mutta sillä hinnalla suostui tyhjentämään kylmäaineen. Eli Plus miinus nolla. Toisaalta säästyin kylmälaiteasentajan vierailulta, joka olisi veloittanut asiasta 50€ + matkakulut.
Jos jotain olen oppinut talon osia purkaessa, niin se on se, että kaiken voi yrittää myydä. Myös kodinhoitohuoneen ja yllämainitun huoneen välissä ollut palo-ovi löysi omistajan viidelläkymmenellä eurolla.


Seuraavaksi oli edessä varastohuoneen hyllyjen purku ja ne asensin uusiokäyttöön autotalliin.
Väliseinän purku, se on sitä suurinta parhautta mitä ei superlatiivit riitä kuvaamaan. Moska käteen ja seinä nurin.


Tämän jälkeen oli edessä seinien tasoitusta sekä hiontaa. Edelleenkään ei olla menossa Glorian Koti -lehden kuvauksiin tällä huoneella, joten jätin pinnan tarkoituksella vähän epätasaiseksi. Tähän mä halusin jotain rajua

Lattia aiheutti jo vähän miettimistä. Väliseinän paikalle jäi ranteen paksuinen railo ja olivat lattian hiukan eri tasollakin. Ja niin löysin itseni taas Lanternan K-raudasta hankkimasta lattiatasoitetta. Hiukan kauhistutti ajatus kuivuneessa betonissa pystyssä seisovista lapioista ja saappaista.

Mutta itseasiassa sehän oli helppoa ja mukavaa puuhaa. Kurat sekoittimella kuntoon ja kaadetaan lattialle. Vähän lastalla tasoittelin ja levittelin ja levollisin mielin sauna päälle.


Lattian kuivuttua oli myös mukava todeta, että sieltä löytynyt leluja tai pieniä jalanjälkiä. Eikä edes isompia jalanjälkiä eikä hampaanjälkiä (puoli pulloa saunaolutta voi tehdä tepposet)

Maalia seinään ja pikkuikkunan pokien välistä vanhat kangaspalat sekä heinät pois ja tilalle uretaania.

Parasta näissä pikku hiljaa tekemisissä on se että työn tulosta voi käydä nalle kainalossa katsomassa ennen höyhensaarille siirtymistä.
Kattohan meillä sitten tämän myllerryksen jälkeen näytti bunkkerin katolta, joten tähän päätin pultata 50x50 puutavarasta juoksut kattoon ja MDF kattopaneelit päälle. Nokkelimmat teistä varmaan jo arvaakin, mistä sankarimme tuota myyttistä materiaalia kävi hakemassa.


Valaistuskin on toisinaan hyvä pohtia ja hankkia. Suuria sisustusarkkitehtejä siteeratakseni: "Tähän mä halusin sellasen liiketilamaisen ja avaran valaistuksen"
Ja niin tämä pikku sisustussuunnitelija juosta kipitti lamppukauppaan ostamaan kattoon upotettavia energiasäästölamppuja  neljä kappaletta.

Rasiaporalla (Rivo Riitta huom) reijät lampuille ja sähkäri paikalle.
Sähköhommat on hyvä ulkoistaa jos on vähääkään epäilystä omista taidoistaa. Itse olen oppinut, että sähkö on sinistä ja sattuu. Ekosähkö on vihreää ja sattuu.
Tämän jälkeen oli edessä lattiamateriaalin valinta. Tämä tieto saattaa tulla teille puun takaa, mutta töppöjalkani kipittivät kohti K-rautaa. Sieltä vaaleaa laminaattia 3 pakettia ja alustaksi rulla solumuovia. Levitettynä tietenkin.


Meikämandoliinolla oli ollut vahva visio tähän huoneeseen jo pitkään. Olin nähkääs pohtinut tähän myös koko huoneen mittaista putkea vaatetangoksi ja lattian tasolle saman mittainen puutasohylly kengille. Sen taakse sopi myös hyvin tumma tehostetapetti. Huoneeseen tuli kuin varkain sellaista liikehuoneistotunnelmaa, että vain kassapääte uupui.


Olen tähän huoneeseen ja järjestelyyn tyytyväinen. Pienistä karkeuksista huolimatta huone ajaa juuri sen asian, mihin se alunperin suunniteltiinkin. Täällä höpönassuni kelpaa vääntää väitöskirjaa ja allekirjoittaneen musiikkia säveltää.







2 kommenttia: